Es busca centre de gravetat permanent, mentre ballem en cercles

O com entendre l’equilibri d’un cos a l’espai en sintonia amb Franco Battiato 

per Judith Belmonte Rivera (@judithpic https://www.instagram.com/judithpic/




Fa tres setmanes que Atotaixodansa hem encetat –per fi!– el nou procés de creació d’una peça escènica de dansa i la nostra coreogràfa –i guia espiritual en la travessia– Montse Colomé, master and commander, valenta i entusiasta, ens ha posat a ballar sota el signe del cercle i d’allà on ens transporti.

I pensant en la figura del cercle i del moviment circular, els meus camins inconscients em van portar a cantar aquella frase del geni que era Franco Battiato que deia “Yo quiero verte danzar, como el derviche ‘tourneur’ que gira (...)”. I després de set dies amb la cantarella dins, l’associació d’idees va fer la resta i l’equació resultant és aquesta:

 

Cercle + [Battiato (‘Centro di gravità permanente’)2 x centre de gravetat]

+ coreografia del vídeo de Battiato / interpretada per M. Colomè

= 30 persones en acció ballada 

Sí, ja sé que hi ha dues cançons diferents aquí del gran Battiato (‘Voglio vederte danzare’ n’és la primera), però així és la ment: obre un calaix per descobrir-hi dins el que realment buscava. I el que anava buscant era el temasso ‘Centro di gravità permanente’.

Després, un cop trobat el videoclip, el descobriment inesperat va ser la successió de moviments robòtics que balla Battiato –tan propis d’un tipus de músics pop intel·lectuals dels 80–, que podrien semblar fins i tot absurds i arrítmics, si no resultessin tan hipnòtics, originals i meravellosos.

La cerca següent va ser trobar el significat clar i comprensible del concepte de centre de gravetat. La missió no semblava tan complicada com va acabar sent perquè és un terme de l’àmbit de la física, molt allunyat del meu rang de confiança,.

Però què carai és el centre de gravetat

Quan començo a desesperar, apareixen els divulgadors al rescat, sovint professors i de vegades periodistes (només alguns, els bons, és clar):

 

1.         Professor, Pere Garcia Janeras: “El centre de gravetat o masses és el punt d’un cos on es pot considerar concentrada la massa i, per tant, el pes d’aquest cos a efectes de càlculs d’equilibri. És com si fos una partícula amb tota la massa del cos.”

 

2.         Periodista, Ferran Requejo en un article a l’Ara, al 2015: En física clàssica, el centre de gravetat d’un cos és el punt on s’aplica la resultant de les forces gravitatòries que actuen sobre ell.

(...) Si parlem, per exemple, d’una copa de cava molt estilitzada, el seu centre de gravetat estarà situat en una posició més allunyada de la taula que en el cas d’una copa amb un peu pesant. La primera copa serà més inestable que la segona (cosa que es comprova sovint en les celebracions: les copes de cava llargues son les que més sovint es trenquen).”

 

3.         Divulgador científic sota l’àlies de Viatge al Cosmos: “El centre de gravetat d'un cos és el punt respecte al qual les forces que la gravetat practica sobre els diferents punts materials que componen el cos, originen un moment provinent nul”.

 

És a dir, no el mouen i per això es manté en equilibri. Ho tenim finalment, sí!!!!

 

4.         Professora universitària i fisioterapeuta, M. Gascon: “En el cos humà el centre de gravetat se situa en el 56 57 % de la seva alçada total des del terra. (...) aquesta posició varia segons morfotip, edat, sexe.”

 

Conclusió que n’extrec a manera de fórmula de suma de definicions per a dummies com jo: 

el centre de gravetat és:

el punt on es concentra tot el pes/massa del cos

     +     el punt de tensió de les forces de gravitació que actuen sobre un cos

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

     =     el punt d’equilibri del cos

És evident que el centre de gravetat permanent que buscava Battiato anava molt més enllà de l’estabilitat física literal:

 

Cerco un centro di gravità permanente
Che non mi faccia mai cambiare idea sulle cose sulla gente

(Busco un centre de gravetat permanent, que no em faci mai canviar d’idea sobre les coses ni la gent).

Franco Battiato, ‘Centro di gravità permanente’, a La voce del padrone, 1981

 

 

I molt més si tenim en compte el seu interès per la mística, les filosofies orientals i la meditació, passions que es colen pel conjunt de la seva obra musical, però també poètica, pictòrica i cinematogràfica.

Però atenció, un últim avís per equilibristes fans del control, i aquesta ja és una filosofa marca de la casa: buscar massa l’equilibri potser accelera la caiguda.



Més info

BATTIATO, Franco; “Centro di gravità permanente”. La voce del padrone, 1981, videoclip oficial. [En línia] https://youtu.be/0XW9XN_vDaA

Entrevista a Franco Battiato, Carne Cruda 2.0, Cadena SER, parts 1 i 2, 15 de març de 2013, [En línia]  https://www.youtube.com/watch?v=LUqeMJYXN-8 i https://www.youtube.com/watch?v=KXh61ZqPv6E

Centre de gravetat, Viquipèdia, L’enciclopèdia lliure, [En línia] https://ca.wikipedia.org/wiki/Centre_de_gravetat

COLOMÉ i PUJOL, Montserrat, Viquipèdia, L’enciclopèdia lliure, [En línia] https://ca.wikipedia.org/wiki/Montserrat_Colom%C3%A9_i_Pujol

·         GARCIA JANERAS, Pere, “El centre de gravetat o de masses”, La tecnociència de l’Ictíneo, 24 de novembre de 2011, a XTEC, Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya, [En línia] http://www.xtec.cat/~pgarcia/ictineo/6%20centre%20masses.pdf

·         REQUEJO, Ferran, “Centre de gravetat”, Ara, 2 d’octubre de 2015, [En línia]  https://www.ara.cat/opinio/centre-gravetat_129_1798857.html

·         Viatge al cosmos (aka), Centre de gravetat: punt de tensió de les forces de gravitació, Posposmo, 17 de gener de 2022, [En línia]  https://www.postposmo.com/ca/centre-de-gravetat/